Ügyvédi munkadíj – Ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díja 2024

Ha a Kedves Látogatót az ügyvédi munkadíj praktikus szempontból érdekli, úgy irodánk ingatlan adásvételi szerződéssel kapcsolatos díjszabását ide kattintva ismerheti meg.

Az ingatlan adásvételi szerződés után felszámolt ügyvédi munkadíj számítási metodikája „ősi” hagyományokra nyúlik vissza és a laikus jogkereső közönség számára az egyik legközismertebb tétele a legendás ügyvédi jövedelmek forrásának. Már a rendszerváltás idején is szinte mindenki tudta, hogy az ügyvédek azért keresik rongyosra magukat, mert egy darab papírért elkérik az ingatlan értékének 1%-át.

ügyvédi munkadíj

Időközben azonban nagyot fordult a világ. Az ügyvédi szakma gyakorlása ma már nem csak egy szűk kiváltságos csoport privilégiuma. Bárki beléphet a pályára, aki kvalifikálja magát. Az ügyvédi munkadíjakat pedig a közjegyzői  díjszabással ellentétben semmilyen szabályozás nem szorítja keretek közé.

Ennek megfelelően óriási verseny van a piacon. Így az 1% már csak városi legenda. Ezzel párhuzamosan a darab papír pedig az egyre komplexebbé váló gazdasági viszonyokkal egy magas szakértelmet igénylő sokváltozós, bonyolult dokumentummá nőtte ki magát.

Ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díja Budapesten 2024-ben

Ingatlan adásvételi szerződések ügyvédi munkadíjának összege tekintetében hatalmas szórás van országos szinten. A vételár 0,3% – 1,5%-át kitevő sávban bármi előfordulhat. Extrém esetekben akár ezen sávon kívül is kaphatunk ajánlatokat a szerződés elkészítésére.

1% – 1,5%

Az 1-1,5% közötti ügyvédi munkadíj sávot nyugodtan tekinthetjük komolytalannak. Ez a munkadíj egy 10 millió forintos ügylet értéknél sem versenyképes, nemhogy egy 50 millió forintos vásárlásnál, ahol csak az ügyvédi munkadíj több mint félmillió forint lenne. Ilyen volumenű díjszabással általában olyan irodáknál találkozhatunk, ahol nem az ingatlan adásvételi szerződés a fő profil, ezért az alkalmi munkával járó extra erőfeszítések díja jelenik meg ebben a magas összegben.

0,5% – 1%

Sok ajánlat van a 0,5% és 1% közé eső sávban. Ez a díjszabás is magasnak tekinthető a mai budapesti ügyvédi munkadíjak között, de nem tekinthető irreálisnak. Főleg, ha ezért az összegért az ügyvéd teljes körű „egyablakos” szolgáltatást nyújt, és kész bármilyen extra igényét kielégíteni az ügyfeleknek felár nélkül (pénz letétkezelés, szerződésmódosítás, személyes megjelenés bankban, stb.). Az általános tapasztalat viszont inkább az, hogy ebben a sávban akkor kap az ügyfél ügyvédi munkadíj ajánlatot, ha az ügyvédet az ingatlant közvetítő ingatlanos ajánlja a vevőnek. Ilyenkor az extra díj nem az extra szolgáltatások felára, hanem az ingatlanos „jutaléka”. Ez nem ördögtől való, csak jó tisztában lenni vele.

0,3% – 0,5%

A kifejezetten ingatlanügyletekre specializálódott, adásvételi szerződéseket napi szinten bonyolító irodák ügyvédi munkadíja napjainkban Budapesten 0,3% és 0,5% között alakul. Ebben a sávban szinte nincs különbség a munkadíjak összege között. Az itt megjelölt szórás inkább abból adódik, hogy a fentiekben említettek szerint az ingatlan értékére vetítve, százalékban fejezik ki az ügyvédi munkadíj összegét. Ennek megfelelően kis értékű ingatlanoknál inkább a 0,5% felé fog billenni a számláló, míg nagyobb értékű ingatlanok esetében reális a 0,3% is.

Értéksáv, ahol irányadó a százalékos ügyvédi munkadíj

Fontos kiegészítésként említést tenni arról, hogy ezek a százalékos értékek csak a legáltalánosabb budapesti lakóingatlanok értékére vetítve tekinthetők irányadónak, ami napjainkban hozzávetőlegesen 30 millió forinttól 100 millió forintig terjed. Az ezen az értéksávon kívül eső ügyletekre a bemutatott százalékos értékek értelemszerűen nem lesznek érvényesek.

Tehát például, ha valaki egy 500 ezer forintos vételárú telekvásárlás ügyében kap 50 ezer forintos ügyvédi munkadíj ajánlatot, akkor az ügyvédi munkadíj a vételár 10%-át teszi ki. Ez százalékban sok, az elvégzendő munkát tekintve viszont nagyon kis szerényke.

Nézzünk egy példát a spektrum másik végéről is. Egy egymilliárd forint értékű ipari csarnok vásárlása esetén az ügyvédi munkadíj lehet, hogy „csak” 2 millió forint, azaz az ingatlan értékének 0,2 %-a. Ez díjazás az alacsony százalékos érték ellenére viszont már igen korrektnek nevezhető óradíjat takar a kis értékű telekvásárlással szemben – ha egyébként egy pofon egyszerű szerződésről van szó.

ügyvédi munkadíj-3

Irodánkban alkalmazott ügyvédi munkadíj árképzés

A magunk részéről a legjobb megoldásnak azt tartjuk, amikor az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díja az ügylet összetettsége, a ráfordítandó munka függvényében van meghatározva és az ingatlan értéke csak egy korrekciós tényezőként jön figyelembe. Ilyen módon van egy minimum díj, ami mindenképpen felmerül minden szerződésnél, függetlenül attól, hogy mennyire alacsony az ingatlan értéke. Amennyiben az ingatlan értéke rendkívül magas, elsősorban a munka komplexitása határozza meg a munkadíjat. Így, a vételár százalékában kifejezve akár 0,3%-nál is jelentősen kedvezőbb díjazás adódhat, ha a magas vételár mellett, amúgy egyszerű szerződésről van szó.

Honlapunkon mégis százalékos mérték szerepel, aminek oka, hogy a köztudatban az érdeklődők még mindig a százalékban meghatározott munkadíj alapján helyezik legkönnyebben dimenzióba az adott ügyvédi iroda árszínvonalát. A forgalmi érték 0,3%-ában meghatározott ügyvédi munkadíj egy átlagos értékű, egyszerűnek mondható ingatlan adásvételi szerződés esetén nagyságrendjében segít belőni a felmerülő ügyvédi munkadíjat. Konkrét kiválasztott ingatlan esetében azonban érdemes irodánkkal közvetlenül felvenni a kapcsolatot. Egy rövid felmérő beszélgetést és ezzel együtt járó ingyenes tanácsadást követően az adott ügyletre vonatkozó pontos összegű munkadíj ajánlatot adunk ügyfeleinknek, a felmerülő költségek egyidejű megjelölése mellett.

Olcsó ügyvéd vagy jó ügyvéd?

Van a közismert bölcsesség az elvégzendő munkával kapcsolatban:

“Cégünk OLCSÓN, JÓL és GYORSAN dolgozik. Ön ezek közül kettőt választhat!”

Ha ügyvédi szolgáltatásról van szó, melyik legyen ez a kettő? A hazai általános fogyasztói szokások az ügyvédi szolgáltatások terén is megjelennek. Az olcsóság mindenható úr, ami pedig sajnos oda-vissza hat. Az alacsony ügyvédi munkadíj elvtelen előtérbe helyezése generálja az árversenyt a piacon. Csökkenő díjak mellett egy bizonyos ponton túl pedig óhatatlanul a szolgáltatás színvonala csökken. A kisebb infrastruktúrával, kevesebb erőforrással, kisebb szakértelemmel rendelkező szolgáltatók kerülhetnek versenyelőnybe.

Példaszámítás az olcsó- és a jó ügyvéd díjszabására

Érdekes eredményre jutunk, ha megvizsgáljuk, mekkora az az árelőny, ami miatt az ügyfelek a minőséget készek beáldozni. Egy szerény otthonban gondolkodó budapesti vásárló 20 millió forint értékű ingatlan vásárlására kér ajánlatot. Ha nincs bonyodalom, akkor az ajánlatok szórása 50 ezer és 150 ezer forint között lesz. Tehát, ha a vevő a legolcsóbbat választja a legdrágább ellenében, akkor 100 ezer forintot tud spórolni. Ha ezt az összeget a 20 milliós vételárra vetítjük rá, akkor a teljes ügylet értékének 0,5%-áról beszélünk. Azt teljes bizonyossággal tudom állítani, hogy ma Magyarországon a vevők 90%-a ezen 0,5%-os különbözetért könnyű szívvel kockára teszi a 20 millió forintos befektetését. Ami egyébként a teljes vagyonának a többszöröse, hiszen leggyakrabban az összeg nagyobb hányada hitelből származik.

A valós helyzet azonban ennél, ha lehet még rosszabb. A fenti elméleti számokkal szemben a valóságban a minőségi szolgáltatás már akár 10-20 ezer forint többlet ráfordítás, azaz a teljes ügylet értékének 0,1%-a ellenében elérhető lenne, de sokan mégis inkább feláldozzák a biztonságot e csekély megtakarítás fejében. Érdekes pszichológiai jelenségről van szó. A vevő nyilvánvalóan egy percig sem gondolkozna, ha az eladó azt mondaná, hogy az ingatlant nem adja 20 millió forintért csak 20 millió 20 ezerért. Ez számmal leírva így néz ki: 20.000.000,-Ft vs 20.020.000,-Ft. Mégis óriási sikerélmény, ha az ügyvédi munkadíj terén sikerül elérni pár ezer forint alkut. Ezzel viszont a szolgáltatónak akár a díjazása 20%-áról is le kell mondania. Természetesen a drága szolgáltatás nem feltétlenül egyenlő a minőséggel. A kellő körültekintés a megfelelő ügyvéd kiválasztása során elengedhetetlen, de feltétlenül újragondolást igényelne az alacsony díjazás abszolút priorizálása.

Ki hozza az ügyvédet?

Használt lakás vagy családi ház vásárlása

A kérdés ebben a formában szokott elhangzani, amikor ingatlan adásvételi szerződés felől érdeklődnek irodánkban. Ingatlan adásvételi szerződések egyik közös jellemzője, hogy az egyik fél ingatlant ad, a másik fél pénzt. A pénzfizetés teljesítése általában részletekben történik. Ezzel szemben az ingatlant a vevő birtokába adni, illetve a tulajdonjogról lemondani nem lehet részletekben. Ezért ezen aktusokra a teljes vételár teljesítését követően kerül általában sor.

A felvázolt kiindulási helyzet egyensúlytalan a vevő terhére. Ezért alakulhattak úgy a hazai szokások, hogy az ingatlan adásvételi szerződés megszerkesztésére általában a vevő kéri fel az ügyvédet.

Újépítésű ingatlan vásárlása

Újépítésű, társasházas projekteknél, illetve újépítésű ikerházas szerződéseknél jellemző, hogy a vevőnek nincs választási lehetősége a jogi képviselő személye tekintetében, az eladó által a teljes projekt jogi végrehajtására megbízott ügyvéd szerkeszti valamennyi adásvételi szerződést. Ennek oka abban áll, hogy az adásvételi szerződés szakszerű összeállításához az eljáró ügyvédnek szükséges tisztában lennie az azonos ingatlanban értékesített többi lakás adásvételi szerződésének tartalmával. Ezen túl az ügyvédnek tisztában kell lennie a kivitelezés készültségi fokával, kezelnie kell a folyamatban lévő társasház bejegyzést, épületfeltüntetés, projkethitellel kapcsolatos terhek törlését. Ezeket a feladatokat csak valamennyi felsorolt mozzanatot együttesen kezelő ügyvéd tudja megfelelően átlátni és ellátni.

Az ügyvéd mindkét felet képviseli

Sem egyik, sem másik helyzetben nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingatlanos ügyvéd feladata semmiképpen nem az, hogy a vevő vagy az eladó képviseletében fellépve egyoldalúan érvényesítse egyik vagy másik fél szempontjait az ellenérdekelt féllel szemben. Az ingatlan ügyletek során eljáró ügyvéd mindkét felet egyaránt képviseli. Ez nem üres frázis. A szakmájuk iránt elhivatott ügyvédek számára nem jelent problémát, hogy kiegyensúlyozottan jelenítsék meg a felek érdekeit a szerződésben. Ez a kihívás talán egyel könnyebben teljesíthető a vevő által felkért, egyedi ügyben eljáró ügyvéd részéről.

Sérülhet az a szempont az eladói megbízás alapján új építésű projekt során ellátott képviseletben, mivel a szerződések egyediesítésére, a vevői szempontok figyelembe vételére sokkal kisebb a mozgástere az eljáró ügyvédnek. Ez utóbbi esetben indokolt lehet, hogy a vevő egy további, az eladótól független ügyvédet is megbízzon a szerződés felülvizsgálatával.

Ki fizeti az ügyvédet?

Használt lakás vagy családi ház vásárlása

Az eljáró ügyvéd munkadíját általában az a fél fizeti, aki felkéri az ügyvédet az ügy ellátására. Egy átlagos lakossági ügyletben, használt lakás vásárlása során tehát az ügyvédi munkadíjat rendszerint a vevő viseli.

Újépítésű ingatlan vásárlása

Bonyolultabb a helyzet az új építésű projektek esetében. Szerencsés esetben az eladó állja az ügyvédi költségeket. Gyakran előfordul azonban, hogy kifacsart módon az eladó részéről megbízott ügyvéd díjazását a vevőre terheli az eladó, mintegy feltételéül szabva a szerződéskötésnek. Ez azért különösen visszás, mert az újépítésű projektet esetében a vevő érdekeke az ügylet természeténél fogva eleve kevésbé érvényesíthető a szerződésben. Ezen szerződések gyakran egész szélsőségesen elfogultak az eladó javára. Ebben a helyzetben kellemetlen érzelmi hullámokat tud a vevőben gerjeszteni, hogy az érdekei ellenében munkálkodó ügyvéd költségeit neki kell viselnie. Amennyiben a vevő érdekei védelmében külön ügyvédet is felfogad a szerződés felülvizsgálatára, az ügyvédi munkadíjat minden esetben a megbízást adó vevő viseli.

Mit tartalmaz az ügyvédi munkadíj?

Hogy az ügyvédek által nyújtott szolgáltatások összehasonlíthatóak legyenek első lépésként tisztázandó, hogy az adásvételi szerződés gyűjtőfogalom alatt milyen szolgáltatások körét érti az ajánlatot adó ügyvéd kolléga?

Irodánkban az ügyvédi munkadíj a következő részfeladatok elvégzésének ellenértékét tartalmazza. Az alábbiakban összefoglalt teendők listáját tekinthetjük alapszolgáltatásnak, melyet akkor nyújtunk, ha a szerződéssel kapcsolatban nem merülnek fel rendhagyó teendők.

 • Az ügyfelek részéről az első kapcsolatfelvétel általában telefonon történik. Ennek során stratégiai tanácsadást nyújtunk a vevő részére a szerződést érintő sarokpontok tekintetében (vételárütemezés, birtokátruházás, tehermentesítés, hitelfelvétel, stb.) Felhívjuk ügyfeleink figyelmét a legfontosabb szempontokra, kiemelve a leggyakoribb buktatókat. Atájékoztatás legfontosabb elemeit írásban is összefoglaljuk ügyfeleink számára.
 • Tulajdoni lapot, szükség esetén pedig térképmásolatot kérünk le a szerződés előkészítésének megkezdését megelőzően. Minden esetben lekérjük a műemlékvédelmi és régészeti nyilvántartás adatait, hogy meggyőződjünk arról, hogy az ingatlant érinti e ezen tekintetben bármilyen korlátozás.
 • Előkészítjük az adásvételi szerződést és azt emailen megküldjük ügyfeleink részére előzetes egyeztetés, észrevételezés céljából.
 • A szerződés szövegének elfogadását követően, egyeztetett időpontban, általában irodánkban kerül sor a szerződés aláírására.
 • Az ügyvédi munkadíj magában foglalja a bejegyzési engedély előkészítését letétbe vételét és a letét kezelését, földhivatali benyújtását;
 • Előkészítjük a vagyonszerzési illeték megállapításának alapjául szolgáló NAV adatlapot és a szerződés aláírását követően, az adásvételi szerződéssel együtt benyújtjuk a földhivatalhoz.
 • Az adásvételi szerződés aláírását követően valamennyi további vonatkozó dokumentumot benyújtunk a földhivatalhoz.
 • Az adásvételi szerződéssel kapcsolatban a vevő tulajdonjogának bejegyzéséig képviseljük a szerződő feleket földhivatal előtti eljárásban. ebbe bele tartozik az esetleges hiánypótlás vagy elutasító határozattal kapcsolatban felmerülő képviselet ellátása is.
 • Még mindig az alap munkadíj keretei között -ésszerű keretek között – igény esetén tanácsadást, tájékoztatást nyújtunk a szerződés aláírását követően a szerződés teljesítésével kapcsolatban felmerülő kérdésekről.
 • A tulajdonjog bejegyzése tárgyában kézhez kapott határozatot beszkennelve megküldjük emailen ügyfeleink részére.

Mit nem foglal magában az ügyvédi munkadíj?

Az alapdíjas szolgáltatáson felül merülnek fel az alább felsorolt legtipikusabb tevékenységek. A felsorolt területekkel akkor tudunk foglalkozni, amennyiben arra ügyfeleinktől kifejezett felkérést kapunk. Ez természetesen kisebb-nagyobb mértékben befolyásolhatja a munkadíj összegét is.

 • Az elővásárlási joggal kapcsolatos ügyintézés, illetve az ahhoz kapcsolódó dokumentáció elkészítése nincs benne az alapdíjas szolgáltatásban. Ennek többek között az az oka, hogy a megbízást általában a vevőtől kapjuk. Az elővásárlási joggal kapcsolatban azonban eljárni kizárólag az eladó jogosult, hiszen a vételi ajánlatot csak az eladó közölheti joghatályosan az elővásárlásra jogosultakkal.
 • Kiskorú vagy gondnokolt eladó esetén a gyámhivatal előtti eljárás nincs benne az alap munkadíjban. Az eljárás lefolytatására az eladó törvényes képviselője tud részünkre megbízást adni.
 • Európai Unión kívüli állampolgár részére kormányhivatali engedély beszerzése külön megállapodás tárgya.

Ügyvédet vagy közjegyzőt? Mennyi a közjegyzői díj?

Adásvételi szerződést nem csak ügyvéd ellenjegyezhet. Ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas a közjegyzői okiratba foglalt adásvételi szerződés is.

A közjegyzői díjat nem a piaci verseny alakítja. A közjegyzői díj mértéke a közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23.) IM rendeleten alapul. A rendelet alapján nagy vonalakban a közjegyzői díj az alábbi elemekből tevődik össze:

 • alap munkadíj 86.200,- Ft;
 • erre jön a 10 000 000 Ft feletti ügyérték 0,25%-a;
 • valamint a közjegyzői költségátalány, ami az alap munkadíj munkadíj 40%-a;
 • továbbá leírási díj oldalanként 150,-Ft.

Konkrét számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy 50 millió forint értékű ingatlan esetén a közjegyzői díj 300.000,-Ft körül alakul.

Kapcsolódó cikkek:

Kérdéseivel keressen minket bizalommal! +36303001354

Kapcsolat