Ingatlan ügyvéd – ingatlan adásvételi szerződés specialista

Ha a Kedves Látogató “ingatlan ügyvéd” keresése az ügyvédi munkadíj praktikus szempontú megismerésére irányul, úgy irodánk ingatlan adásvételi szerződéssel kapcsolatos díjszabását ide kattintva tekintheti meg.

Ügyvédként hallani az “ingatlan ügyvéd” kifejezést nagyon furcsán hangzik. A google keresési rendszere szerint viszont a felhasználók az „ingatlan ügyvéd” kifejezéssel keresnek rá leggyakrabban a lakossági ingatlanügyletekre specializálódott ingatlanjogászokra, ingatlanos ügyvédekre, ügyvédi irodákra.

ingatlan ügyvéd-1

Ebben a tekintetben az ingatlan ügyvéd kifejezés Irodánkat is megfelelően jellemzi. Habár Ügyvédi Irodánk nem kizárólag lakossági ingatlan ügyekre specializálódott, mégis Irodánk működésének egyik fontos lábát jelenti az ingatlan ügyvédként kifejtett tevékenységünk.

Milyen a jó “ingatlan ügyvéd”?

Véleményem szerint az ügyfelek által képviselőjüknek óhajtott ingatlan ügyvéd nem a puszta ingatlanjogi specifikus jogszabályismeretével tűnik ki a többi ügyvéd közül. A lakossági ingatlanügyletek kiszolgálásával kapcsolatos speciális jogszabályi ismereteket egy szorgos ügyvéd akár pár hónap leforgása alatt elsajátíthatja. A vérbeli ingatlan ügyvédet a sajátos magyarországi bürokratikus viszonyok közötti tájékozódás képessége emeli ki.

Önmagában a jogszabály szó szerinti szövegének ismerete csupán a belépő szint az ingatlan ügyvédek sorai közé. A hazai viszonyok között azonban ezt meghaladóan szükségeltetik egy adag intuíció, talpraesettség és erős idegrendszer. Ahhoz pedig, hogy az ingatlan ügyvéd ki is tudjon tűnni a tömegekből, nem lehet megúszni annak a rutinnak, tapasztalatnak a megszerzését, amihez viszont hosszú évek kellenek.

ingatlan ügyvéd-2

Az ingatlanjogászra váró kihívások

Egyszerűen annyi anomália van a rendszer működésében, hogy ezekkel muszáj legalább egyszer élőben találkozni, hogy következő alkalommal az ingatlan ügyvéd adekvát reakciót tudjon adni az általában teljesen váratlanul bekövetkező, irracionális, ésszerűtlen, életszerűtlen, bizarr eseményekre. Ezen készségek hiányában az ingatlan adásvételi szerződés bármely érintett szereplője reggelire eheti meg a pusztán lexikai tudására hagyatkozó summa cum laude ingatlan ügyvédet.

Itt nem csak és nem elsősorban a laikus eladó és vevő váratlan lépéseire gondolok, habár ezek is sok fejfájást okozhatnak a gyanútlan ingatlan ügyvédnek. Sokkal inkább a különböző hivatalok – földhivatal, gyámhivatal, kormányhivatal, önkormányzatok, stb. -, bankok, pénzintézetek, végrehajtók és egyéb mellékszereplők sajátos, önkényesen alakított, gyakran az alapvető jogszabályi rendelkezéseket is figyelmen kívül hagyó eljárásából adódó teljesen meglepetésszerű problémákra. Még izgalmasabb a helyzet, mikor ezek az előre nem bejósolható összetevők lépnek egymással gyúlékony kölcsönhatásba.

Az ingatlanos ügyvéd nehéz sorsa

Szóval a google által ingatlan ügyvédként emlegetett egyszeri ingatlanos ügyvéd élete nem fenékig tejfel. A közbeszéd lesajnálja a fajtáját, hiszen az ingatlan ügyvéd olyan ügyvéd, aki egy három elemivel előállítható formanyomtatványért képes szemtelenül magas összegeket elkérni. Lényegében egy öltönyös maffiózó, de abból is a kisstílű fajta. Ehhez képest az ingatlan ügyvédnek nem elég, hogy az elmúlt két évtizedben rendkívül bonyolulttá vált gazdasági viszonyokhoz igazodó komplex szerződést kell tudnia szerkeszteni, de a steril jogszabályi környezetben dolgozó nagyvállalati kollégákhoz képest arra is képesnek kell lennie, hogy gizikék és mancikák által megalkotott fragmentált joggyakorlatból adódó ellentmondásokat fel tudja oldani. Mint Rubik-kockát kirakni zuhanó műrepülőben.

 

Kapcsolódó cikkek:

Kérdéseivel keressen minket bizalommal! +36303001354

Kapcsolat

Scroll Up